Служителите в МВР настояват и за по-добри битови условия

Пожарникари и полицаи излизат на протест. Демонстрациите започват в сряда на регионално ниво, а големите протести са насрочени за 19-и и 20-и февруари под прозорците на властта в столицата.

Служителите настояват за увеличение на заплатите им с 20 на сто. Мотивите им - в предложения проектобюджет не са отчетени инфлацията и разликата в заплащането на различните ведомства от сектор "Сигурност". Не е взета под внимание и допълнителната натовареност на работещите в МВР с охраната на провеждани в държавата избори за представители в Народното събрание  и със засилващата се мигрантска криза.

В Бюджет 2022 няма достатъчно пари и за ремонт на сгради, нова техника, униформи, категорични са полицаите. А от парламентарната бюджетна комисия правят други сметки.

„В Бюджета ще ви кажа, че сме заложили 28 млн. лв. за работно облекло, което е двойно увеличение за един служител - от 400 на 800 лв. Допълнително има заложени и 47 млн. лв. за покупка и ремонт на превозните им средства”, увери Венко Сабрутев, който е зам. - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

От синдиката обаче твърдят, че финансовата рамка в МВР е договорена без тяхно участие. По информация на NOVA в петък е имало заседание на Съвета за социално партньорство в силовото ведомство. И  теми като заплати и пари не са били поставени на масата за преговори. А заявките за протест идвали ден преди да изтече срокът за предложения по бюджета преди второ четене в зала.

„Проблемите са заложени в отношението на държавата към сектор „Сигурност” – в случая към Министерство на вътрешните работи и неговите служители. През есента на 2020 година управляващите нанесоха една сериозна диспропорция в заплащането. В момента служителите на сектор „Сигурност” изостават с 15 процента в заплащането спрямо останалите служители в сектора, например тези в Министерство на правосъдието. Като насложите и галопиращата инфлация – разликата става над 20 процента. Затова и настояваме за увеличение на заплатите с поне 20 на сто”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на УС на синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов.

По думите му служителите в МВР са в стачна готовност. Обявен е Национален протест на 20 февруари пред сградата на Народното събрание.

„Ще има и регионални протести,които започват от днес. На 18-ти ще има такъв в Русе, в сряда във варна. Всеки ден наши колеги ще демонстрират със запалени светлини и звукови сигнали”, посочи той.

„След проучване сред нашите синдикални членове има настроения за организиране на протестни действия. Една от причините е непредвидените средства в проектобюджета за 2022 година на МВР за увеличение на възнагражденията на служителите. Не е предвидено никакво увеличение на заплатите”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” президентът на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков.

„Настояваме за среща с представители на правителството. Няма чуваемост от тяхна страна”, категоричен е Станков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК