Ще се обсъди и състоянието на въоръжените сили

Започна Консултативният съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Темата на редовното заседание днес е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

За съвета в сградата на Президентството пристигнаха председателят на Народното събрание Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, председатели на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска и други. В съвета по закон участват още шефовете на службите и секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет.
 


В понеделник държавният глава заяви, че се надява да не се стигне до пълномащабни военни действия. От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова уточни, че очаква Консултативният съвет да излезе с гаранции за българската общност в Украйна и нейната сигурност.

На заседанието на Съвета се очаква да бъде обсъдено формирането на батальона, за който съобщи премиерът Кирил Петков, както и евентуални мерки от страна на държавата, за да се гарантира енергийната ни сигурност, в случай че Русия спре доставките на газ към Европа.

 

 

Според Радев гаранция за сигурността на страната ни е да не се неглижират проблемите на българската армия. През миналата седмица министърът на отбраната Стефан Янев призна, че струпването на руски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност. Започна и съвместна охрана на българското въздушно пространство заедно с изтребители, изпратени от Испания.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.