До три пъти по-малко поставени дози, отчитат в пунктовете

Пореден спад в новите случаи на COVID-19 у нас, отчитат здравните власти. Остава, обаче тревожно висок броят на починалите българи, които и днес са около 100. Близо 90% от тях не са били ваксинирани, сочат данните. На този фон все по- малко хора в страната се ваксинират.

Според експерти причина за повишената смъртност у нас дори при по-лекия вариант Омикрон е ниското ваксинационно покритие в страната. В същото време за последните две седмици броят на хората, искащи ваксина е спаднал с между два и три пъти, твърдят от пунктовете за имунизации. Това е причина част от кабинетите вече да са с намалено работно време.

Над 5000 нови случая на COVID-19 за денонощие

Пациентите с леки и средно-тежки форми на коронавирус с нужда от лечение в болница намаляват в едно от най-натоварените COVID отделения в София - това към ИСУЛ. Тежките случаи обаче се запазват висок брой.

„В момента забелязваме тенденция възрастните хора, които са с повече заболявания, те да стигат повече до интензви грижи. Там загубите са най-големи”, обясни д-р Петър Калайджиев.

И при петата вълна процентът на ваксинираните, стигащи до болница е под 10 на сто.

„Определено неваксинираните са в пъти повече. Тези, които го карат тежко в 90-95% от случаите са неваксинирани”, добави той.

Д-р Аспарух Илиев: Имаме около 140% повече смъртност от нормалното

Така според вирусолози данните за по-лекото протичане на Омикрон в редица държави могат да не се потвърдят и у нас.

„Няма как да се сравняваме със страни, които имат много високо ваксинационно покритие като Дания, Швеция, Португалия, където видяхме, че няма драма независимо от много големия брой нови случаи”, коментира Радостина Александрова.

В България починалите от усложнения след коронавирус през петата вълна остават висок процент на фона на общата смъртност, заяви д-р Аспарух Илиев.

„100 души на ден отговаря на около 40% от смъртността, която имаме нормално ежедневно, т.е. имаме около 140% смъртност спрямо това, което би било нормално”, допълни Илиев.

А заради траен отлив на желаещи да се ваксинират, много пунктове - като този на болница ИСУЛ - вече са с по-кратко работно време. 

„Много намаляха хората. Просто преди ако правихме да кажем по 24 флакона на ден, днес вече са по два флакона”, обясни Рени Наполеонова.  

Вирусолог: Грипът помага на COVID-19 при влизане в организма, но не се засича с него

Подобна е ситуацията и в страната.

„Броят на ваксините, които поставяме на ден спадна драстично от два до три пъти.  Темпът на ваксинации не е такъв, какъвто беше допреди две седмици”, каза д-р Мариана Москова.

Най-много са желаещите бустер дози, отчитат от пунктовете за имунизации.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.