Трябва бързо да се стимулира ваксинацията, а в момента има отпускане, смята още той

"Имаме около 140% повече смъртност от нормалното. Освен ниското ваксинационно покритие, сред другите фактори са и че сме болна нация, а и имаме слаба здравна система. Трябва бързо да се стимулира ваксинацията, а в момента има отпускане в обществото. Постепенно започнахме да сме с мисълта, че ковид е нормална настинка, а това не е така". Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините в "Твоят ден".

По думите му отново ще има повишаване на заболеваемостта. "Страните отхлабват мерките заради високия ваксинационен дял. Да си зададем въпрос как да намалим смъртността. Няма спор, че имунизацията предпазва от по-висока смъртност", посочи д-р Илиев. 

Вирусолог: Грипът помага на COVID-19 при влизане в организма, но не се засича с него

Според него зеленият сертификат не се прилага у нас. За новият грип "Камбоджа" сподели, че няма нищо по-различно от обикновения. "На фона на грипна вълна той ще доведе до повишение на грипните вируси. Съвместното боледуване не е особено опасно, просто две болести атакуват тялото", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.