Според нея стихването на ковид вълната може би няма да стане едновременно във всички страни

"Не са необичайни случаите на заразяване с грип и коронавирус. Грипът може да помогне като повиши изявата на входната врата на ковид. Има хипотеза, че в първите месеци на 2020 г. когато са циркулирали едновременно, грипът е помогнал на ковид. Според друга публикация обаче когато са заедно, никога не се намират на едно място в белия дроб. Грип "Камбоджа" не е по-опасен от всеки друг грип". Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова по повод информациите за поява на 18 случая на новия грип у нас.

По думите й грипът може да бъде сериозно заболяване. "Целта е 3/4 от уязвимите групи да се ваксинират. Ефективността на ваксината варират от 40 до 60%. Поставянето й намалява от 30 до 60% риска от усложнения. Имаме ниско ваксинационно покритие и за грип", сподели тя. И допълни, че всяка година 15-20% от населението на Земята се инфектира с грип.

Над 5000 нови случая на COVID-19 за денонощие

"От 1952-ра година насам има система за надзор към СЗО - повече от 120 лаборатории в много страни целогодишно следят грипния вирус. Два пъти в годината се събира комитет, който обсъжда какво да съдържа бъдеща ваксина", обясни медикът. Според нея стихването на ковид вълната може би няма да стане едновременно във всички страни.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.