Сред протестиращите са музейни работници, огнеборци и представители на обществения транспорт

Гласуването на бюджета за 2022 г. в парламента премина на фона на протест пред Народното събрание. Синдикати излязоха срещу размера на заложените средства в редица сектори и поискаха увеличение.

Протестът беше организиран от КНСБ, а в него се включиха пожарникари, музейни работници и представители на обществения транспорт. Всички те с искания за повече средства, основно за заплати.

Премиерът Кирил Петков не дойде, за да се срещне с протестиращите, както очакваха. Той обаче коментира темата от кулоарите на парламента, като обясни, че увеличения ще има, но само след реформи, а пари на калпак няма да се дават.  

С последни надежди преди окончателното приемане на бюджета, синдикати от различни сектори се събраха пред сградата на парламента.

„Увеличение на възнагражденията на служителите в МВР с 20%”, каза Станимир Миланов - член на УС на НСПС „Огнеборец”.

Освен пари за заплати, пожарникарите се оплакват и от липса на защитна екипировка.

„В системата има около 1 600 годни облекла, при необходими малко над 6 000. Всички колеги използват облекла втора употреба”, добави Миланов.

За пореден ден на протест излязоха и музейните работници. „Преразгледайте това, което сте решили - да дадете 5% за културата. Това нещо е просто невъзможно”, смята представителят на синдиката на музеите и галериите Мариела Маламатенова.

Те настояват за увеличение на бюджета с 25%. Притеснени за заплатите си излязоха и представители на обществения транспорт в Столичната община.

„Разбрахме, че на общината не достига бюджет за плащане на целогодишната ни заплата. Ние не искаме увеличение на заплатите. Ние искаме държавата да отпусне допълнителните 178 млн. за покриване на разходите по договор”, заяви Михаил Михайлов от КСНБ - Автотранспорт.

Опасенията са, че парите няма да стигнат за заплати дори за февруари. „Тогава ще се стигне до конфликт, който ние по никакъв начин не го искаме”, смята Найчо Найденов от Столичния автотранспорт.

Премиерът Кирил Петков коментира недоволството от кулоарите на парламента. По думите му пари ще има, но след реформи. „Ние искаме да дадем повече пари на хората, които са на предна линия, които се борят и с огньовете, и на улицата, полицаите. Вдигаме ефективността, ако има неефективни звена - те се променят, но парите от тях отиват обратно в системата”, коментира министър-председателят.

Той обясни, че се разглежда и проблемът с музеите. „Има някои музеи, които са с остра нужда от допълнителни средства. Има и музеи обаче, които са с примерно 12 човека - за едно много малко музейче. Това на ангро, което даваме на тези, даваме на онези, няма да бъде така. Оттук нататък всеки лев трябва да отива в услуга на хората”, категоричен е Петков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.