Според него е било голяма грешка от страна на правителството вдигането на осигурителния доход за земеделците от 420 на 710 лева

"Категорично се обявяваме срещу тази фиксация към избирателите на ДПС. Земеделски стопани в България има от всички политически партии и всички са български граждани. Вдигането на осигурителния доход за тях от 420 на 710 бе голяма грешка от страна на правителството", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS  д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС, зам.-председател на социалната комисия.

Той добави, че земеделските производители искат да плащат повече вноски, но политиката на правителството не им позволява да имат такива доходи.

Относно приемането на настоящия бюджет Адемов заяви, че вчера са били приети двата малки бюджета, но днес все още тече дискусията по приходната част, защото се губи много време заради процедурни хватки.

"Управляващите твърдят, че в този бюджет са заложени 20 милиарда за социално осигуряване, подпомагане и грижи, но проблемът не е в количеството, а как се разпределят. Разслоението в обществото е голямо. България е на последните места по доходи и социално разслонение, над 40% от българите са застрашени от бедност и социално изключване", заяви бившият социален министър.

За него, въпреки приказките и намеренията на управляващите, диспропорциите в пенсионната система не се решават, за реформи не се говори, а само за анализи.

"Очакваме да видим какво ще стане с безпрецедентното актуализиране на бюджета, малко след като е приет", добави той.

За твърдението на протестиращи, че са заложени средства за ваксини и зелени сертификати депутатът от ДПС каза, че действително има средства в новия бюджет за ваксини, но не и за здравния документ.

"Протестиращите имат право да го правят, но правителството обеща мерките поетапно да отпаднат, което обезсмисля протест за отпадане на сертификатите. Изострянето на ситуацията не е препоръчително", смята д-р Адемов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.