Република Беларус винаги активно и последователно е била за мирното урегулиране на конфликта в югоизточна Украйна

Ние категорично отричаме всякакви инсинуации относно това, че Беларус е въвлечена в случващите се в Украйна събития, се посочва в коментар, разпространен до медиите, на посланика на Беларус в България Александър Лукашевич за ситуацията в Украйна. 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко твърдо подчерта, че беларуските войски не взимат никакво участие в руската спецоперация, отбелязва посланикът. 

"Освен това, ние всячески се опитвахме да предотвратим ескалацията. Конкретно, военното ръководство на Украйна няколко пъти проведе преговори с беларуските си колеги. Ние предлагахме на нашите украински партньори да осъществи пряк контакт с руската страна, бяхме готови да окажем съдействие, но това наше предложение бе игнорирано", заявява той. 

НАЧАЛОТО НА ИНВАЗИЯТА: Хронология и актуална информация (ОБЗОР)

Република Беларус винаги активно и последователно е била за мирното урегулиране на конфликта в югоизточна Украйна. Ние и сега сме на мнението, че дипломатическите методи са приоритетни и сме готови да допринесем за този процес по всякакъв начин, посочва Александър Лукашевич. 

"Както подчерта нашият президент, няма да се въвличаме във войната. В създалата се ситуация трябва да се търсят начини за предотвратяването на кръвопролитие между братски славянски народи. За нас единственото правилно решение е да се седне на масата за преговори", заявява посланикът на Беларус у нас. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА