Към днес сутринта 118 украински военни обекта са изведени от строя

Украинският лидер Володимир Зеленски предложи на Владимир Путин да седнат на масата за преговори. "Искам да се обърна към президента на Руската федерация още веднъж. Навсякъде в Украйна се водят боеве. Нека седнем на масата за преговори, за да спрем загубата на човешки животи", каза той, цитиран от РИА Новости.

ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Той призова Европейския съюз да действа по-бързо и решително за налагане на санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна, посочва Ройтерс. "Европа има достатъчно сила, за да спре тази агресия", каза Зеленски. „Доколкото държавните институции в Европа не бързат с вземането на реални и твърди решения, всеки европеец в своята столица може да иде в нашето посолство и да предложи своята помощ. Освен това искайте от правителствата си Украйна да получи повече – по-голяма финансова помощ и повече военна подкрепа. Понеже тази помощ е помощ за вас. Защото това е помощ за Европа. Вие сами помагате на себе си“, каза Зеленски.

Той отбеляза, че всеки, който има боен опит и не желае да гледа нерешителността на полиците, може да дойде и да защити Европа заедно с украинците. „Вече ви шантажираха с газ. Унизиха ви. Искат да ви разделят, както днес се опитват да разделят и Украйна. Защитавайте се. Така, както ние защитаваме себе си“, добави украинският президент.

Съветник на Зеленски: Украйна иска мир и е готова за преговори с Русия

По-рано Путин призова украинските военни "да не изпълняват престъпни заповеди, да хвърлят оръжието и да се приберат у дома". Според държавния глава цялата отговорност за кръвопролитията ще лежи на съвестта на киевския режим.

Към днес сутринта 118 украински военни обекта са изведени от строя, а атомната електроцентрала в Чернобил е поставена под контрола на руските сили. Украинските средства за противовъздушна отбрана са завзети, а военната инфраструктура на военновъздушните бази е изведена от строя, съобщи Министерството на отбраната.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС