Руската централната банка няма да може да използва над 640 милиарда долара от валутния и златния си резерв

След безпрецедентните санкции на Запада рекордни суми пари в брой влязоха в обращение в Русия. Централната банка е пуснала общо 1 трилион и 400 милиарда рубли. Уплашени, че няма да могат да изтеглят парите си, хиляди руснаци се наредиха на опашки пред банкови клонове и банкомати. На фона на това дойде информацията на Европейската централна банка за евентуални фалити на руски банки, поради масовото теглене на депозити.

Изключването на редица руски банки от международната система SWIFT ще попречи на фирмите и частните лица да извършват транзакции в чужбина. Руската централната банка няма да може да използва над 640 милиарда долара от валутния и златния си резерв. Кремъл обаче увери, че няма причини гражданите да се съмняват в ефективността на руската икономика.

Руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара

„Основната ни цел по време на неспирните санкции е да осигурим независимост и да представим заместители на чуждестранните стоки и услуги. Постигнахме тази цел в редица области. Разбира се, че може да се появяват някои проблеми, но те ще бъдат разрешени”, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

В опит да възвърне финансовата стабилност на Русия, Централната банка прие редица мерки. Една от тя е да увеличи лихвения процент над два пъти. Въпреки опитите на властите да смекчат страховете от сериозен икономически удар обаче, днес руската рубла изгуби над 30% от стойността си.

Сривът на валутата заплашва да заличи спестяванията на обикновените граждани, които започнаха панически да теглят парите си.

Междувременно, Москва затвори въздушното си пространство за 36 страни. Сред ограничените държави е и България.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.