Има ли опашки от чакащи на границата

Нашите пратеници Благой Цицелков и операторът Николай Кънчев с разказ за пътя към спасението на хиляди украинци. Евакуацията продължава. Автобусите с български граждани от Киев преминаха през Молдова. Това потвърди за NOVA и външният ни министър Теодора Генчовска. 

Руските войски са подновили тази нощ ударите по Киев

Ситуацията на украинско-румънската граница е спокойна, а организацията – изключително стриктна. В палатки при минусови температури са прекарали нощта десетки семейства, търсещи спасение от войната.

Бежанският поток към западните граници на Украйна не стихва. Половин милион украинци вече напуснаха страната си. На румънската граница най-натоварено е при град Сирет.

Палатките край украинската границата стават все повече. Голяма част от тях са отделени за майки с деца, които бягат от войната.

Този хотел се намира на самата граница с Украйна, а от няколко дни е абсолютно пълен за това и днес на паркинга на хотела се появи палатка, която успява да събере 50 бежанци.  С течение на нощта хората в палатката стават все повече. Подслон тук намират  индийски студенти по медицина от университета в Ивано-Франковск.

„Чувстваме се много добре тук, хората са много гостоприемни - осигуряват ни подслон”, обяснява  Саийт Джудидас, студент от Индия. Въпреки, че са налага да спят буквално сгушени един в друг, Саийт е щастлив, че имат и това.

„Тук се чувстваме в безопасност в сравнение с Украйна. Наистина се чувстваме спокойни тук. Навън е много е студено, а тук все пак можем да се стоплим, така че е комфортно”, каза Абишола, която също учи в Украйна.

Индийските студенти, които вече няколко години живеят и учат в Украйна, не могат да проумеят, че са станали свидетели на война.

„Хората искат свобода. Те се борят много и дават всичко. Вече шест дена те правят всичко за да се освободят. Това е забележително”, смята  Абишола.

 

 

Преминаването на границата все още отнема много време. Хората разказват, че украинските граничари правят щателни проверки. Чужденците обаче минават по-бързо.

„До тук пътувахме шест часа. Когато обаче стигнахме до границата се наложи да чакаме 22 часа. Има украинци, които чакат вече четири дни”, разказва индийската студентка.

За да преминат границата от няколко дни чакат и българи.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.