Коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация

На този етап не се очаква шоково покачване на цените на горивата, заявиха за NOVA от Петролната и газова асоциация. Наличности на горива у нас имало достатъчно. От там обаче уточниха, че като ефект от завишеното потребление, на места може да се стигне до временно изчерпване на наличните количества.

Опашки се извиха пред бензиностанциите у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Няма липси на горива в страната, рафинерията работи, от „Лукойл”-България ни увериха, че всичко е под контрол, горива има и ще има. И в момента на пристанищен терминал „Росенец” разтоварват суровина”, заяви в предаването „Здравей, България” Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По отношение на цените, той е категоричен, че на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените са доста под 3 лева. „Към момента няма никакви условия за шоково поскъпване”, заяви Бенчев.

Той е категоричен, че вчерашното поскъпване на техните обекти е било само с няколко стотинки, а причината е, че цените на дериватите и суровия петрол вървят на горе.

„Ще има вероятно повишение през няколко дни, през седмица, с няколко стотинки нагоре. Ситуацията е трудна за прогнозиране”, каза Бенчев.

Кирил Петков: В момента се всява паника за горивата

Премиерът Кирил Петков предупреди снощи с публикация в профила си във Facebook, че „без никаква причина в момента се всява паника за горивата”. Той подчерта, че един танкер е разтоварил в сряда, а други два се чакат за разтоварване и пише още „гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши”.

Петков допълни, че ще изиска проверка от страна на Комисията за защита на конкуренцията, за да се изясни откъде тръгва спекулацията с цените на горивата. Премиерът отговори и на слухове, че България ще изпраща войници в Украйна, като ги нарече „поредната хибридна лъжа”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.