Такива случаи има в Харков, а подобна ситуация е характерна за цялата територия на Украйна, заяви генерал Михаил Мизинцев

Украинските власти не пускат цивилни граждани и чужденци да напускат населените места, защото се страхуват от репресии от страна на нацистите. Такива случаи има в Харков, а подобна ситуация е характерна за цялата територия на Украйна, заяви пред журналисти генерал-полковник Михаил Мизинцев, началник на руския Национален център за управление на отбраната.

"Като се има предвид катастрофалната хуманитарна ситуация в град Харков, вчера успяхме да се свържем с отговорните служители в канцеларията на президента на Украйна, които предоставиха контакт с предполагаемото компетентно длъжностно лице в Харков. А длъжността на въпросното лице със съответното високо ниво и ранг, предполага отговорност за оказването на съдейства за изтеглянето на цивилните граждани и чужденците по най-краткия възможен път към територията на Руската федерация и осигуряване на хуманитарен коридор", каза той.

"Получихме следния отговор на нашето обаждане до този служител, цитирам го дословно: "Няма да ги задържам, нека си ходят, където искат", каза Мизинцев.

В отговор на коментара на руската страна, че разстоянието е голямо и че е необходимо да се окаже съдействие за осигуряване на охрана и автомобилен транспорт, който да закара хората до сборните пунктове, където руската страна е подготвила подходящи конвои от автобуси, топла храна и медицинска помощ, служителят коментира кратко и ясно: "Аз не съм самоубиец. Ако започна да ги събирам и изпращам към Русия, ще бъда първият, който ще бъде унищожен от батальоните на териториалната отбран, по-точно от националните батальони, т.е. нацистите.“

„Това означава, че тези хора се страхуват от репресии. Смятам, че няма нужда да коментирам този разговор. Настоящата ситуация е характерна за цялата територия на Украйна", добави Мизинцев.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС