"Имаме нужда от реформи на службите", подчерта депутатът от "Има такъв народ"

„Нашите служби нямат особено доверие на партньорите си. Това, което подават като информация е от техни източници и става въпрос за общодостъпни или явни източници. Информацията, подавана от службите ни, не е достатъчна, за да се вземат управленски решения в ситуацията, в която се намираме”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” професор Николай Радулов, депутат от ИТН и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на Комисията по контрол над службите.

"Когато нашите служби казваха, че не се очаква война в Украйна, разузнаването на САЩ твърдеше, че конфликтът е неизбежен. Обяснявам си това с липса на капацитет. Това не е злонамерено или нарочно. Това е неумение, защото години наред са назначавани удобни хора, а не експерти”, категоричен е той

„Службите не са реформирани и са в състоянието, в което бяха подготвени през последните 12-13 години. Очевидно е, че трябват промени. Мисля, че премиерът е наясно с това. Преди седмици той самият каза, че „всичко е изгнило”. Не съм наясно доколко всичко е изгнило, но е факт, че службите не си вършат работата”. По думите му службите в България са нереформирани и ако се вземе за пример ДАНС – когато той е създаден през 2008 година, са се сглобили механично старите служби без особени промени по модела на Службата за вътрешна сигурност на Русия.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.