Разказва Деян Герговски

Войната в Украйна отключи страховете, че конфликтът може да премине и нашата граница. МВР преброи бомбоубежищата и според списъка тези, които са годни за употреба, са 292. Само 31 обаче са в добро състояние. В Кърджали, Хасково и Шумен има само по едно бомбоубежище, а в най-голямата област в България - Бургас те са едва 44. Как и дали е възможно обаче хората от цяла област да се скрият само в едно годно убежище – разказва Деян Герговски.

Как изглеждат бомбоубежищата у нас

Единственото скривалище за област Шумен в списъка на МВР се намира в сградата на най-новото училище „Трайко Симеонов“. Построено през 70-те години на миналия век, укритието разполага с автономен генератор, както и собствена вентилация. Това дава възможност в него да се живее цяла седмица без да се отварят вратите. 

Укритието е предоставено за ползване на Община Шумен преди 10 години. Въпреки че е база на доброволното формирование при бедствия и аварии, системите му се проверяват няколко пъти месечно.

„Нищо лично“: Как изглежда бомбоубежището за "домашна употреба"

„Това скривалище е предназначено за химически бойни отровни вещества, радиационно заразяване и биогени”, заяви Дилян Узунски - гл. експерт по отбранително-мобилизационна подготовка.

В рамките на час базата на доброволците може да бъде опразнена и в нея да се настанят граждани. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.