Наказанието по закон е лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и глоба до 5000 лева

Прокуратурата в Пловдив се самосезира по случая с нахапаното от питбул дете в Асеновград. Случаят е от преди няколко месеца, но майката на пострадалото дете не е подала сигнал в полицията или прокуратурата.

Питбул нападна 9-годишно дете в Асеновград

Инцидентът е станал на детска площадка до жилищен блок. 9-годишният Христо играел футбол със свои приятели. Затичал се да догони топката, когато бил повален от животното. Бързата намеса на двама мъже е спасила пострадалото момче, което е с наранявания по крайниците и гърба.

Образувана е преписка за евентуално извършено престъпление за това, че не са положени достатъчно грижи за животно, в резултат на което то е причинило средна или тежка телесна повреда на човек. 

Какво е състоянието на детето, нахапано от питбул в Асеновград

Наказанието по закон е лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и глоба до 5000 лева, която обаче може да бъде обжалвана. На собственичката на питбула е съставен акт. 

Назначена е проверка. Срокът на приключването й е 30 дни.

Междувременно стана ясно, че още едно дете е пострадало от агресивния питбул в Асеновград. Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и за втори случай на нахапано дете.

В ефира на NOVA тази сутрин майка разказа, че преди три месеца същият питбул е нападнал и нахапал и нейната дъщеря.

"Нея кучето захапва за горната част на бедрото. Децата започват да го дърпат с идеята да я освободят, при което то пуска горната част и я захапва за долната част на бедрото, по-скоро към вътрешната страна. Съседи са чули виковете на дето и са й помогнали", разказва майката на момичето Хисара Дудова.

Майката обаче тогава не е подала жалба, тъй като инцидентът е станал на площадката, където се разхождат домашните любимци. Но веднага е потърсила сметка от собственичката на кучето.

"При което тя ми каза, че едва ли не детето е виновно, защото е влязло в кучешкия парк и кучето не се е разхождало безпризорно навън. Наистина не подадохме жалба, за което съжалявам сега, защото това, което се случи с Ицко, нямаше да се случи", добави майката.

По ирония на съдбата нейният съпруг е един от двамата мъже, които в неделя помагат на пострадалото момче да се измъкне от захапката на питбула.

"Беше страшна борба. Едва успяхме да отделим кучето от детето. Не знам сам човек дали би се справил", каза Йордан Томов.

Разказаното от майката стана повод прокуратурата да се самосезира и да започне проверка и по двата случая.

"Какви телесни повреди са били нанесени на пострадалите деца, при какви обстоятелства са нанесени тези телесни повреди. Дали кучето е било с намордник,  дали не е било с намордник, какво се е случило. Наказанието, което предвижда законът е лишаване от свобода до 3 години, пробация, както и глоба до 5 хиляди лева", разясни зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

Единственото, което собственичката на кучето заяви, че е разпитана от полицията и отказа коментар. Нахапаното момче в неделя вече е по-добре. Все още не ходи на училище. Родителите му заявиха, че няма да търсят правата си в съда, но искат питбулът да бъде изселен от квартала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.