Скокът е очакван и нормален, коментира управителят на най-голямата борса в Южна България

"Цените на плодовете и зеленчуците бележат 10% ръст на обща база. Тарифите за транспорт се повишиха със скока в цените на горивата. Нормално е те да се покачат с 10-15 стотинки". Това заяви за "Твоят ден" Цветомир Цанов, управител на най-голямата борса в Южна България - тази в село Първенец.

От началото на войната в Украйна всеки ден тировете извозват стока на различна цена, каза още Цанов. И поясни: "Краставиците и доматите се търгуват за между 3,50 и 4,60 на кг. Домати се внасят от Гърция и Турция. Тези с екстра качество са между 3 и 3,50 лв., краставиците от Гърция струват от 2,50 до 3 лв., а българските - от 4 до 4,50 лв.".

Според Цанов няма спекула, а цените се покачват в рамките на нормалното. "Цената на краставицата е нормално да бъде около 5 лева. До май очаквам при вносните стоки да има ръст с още 10-15%. В момента в България се произвеждат малки количества краставици и зелена салата, която ще струва около 80 стотинки", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook