"Подчертавам колко е важно това, че страната ви създава мултинационална бойна група в НАТО. Приветстваме България за лидерството", каза шефът на Пентагона

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин днес. Делегацията пристигна в Министерския съвет рано в събота сутринта.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК 

Петков и Остин са обсъдили теми от общ интерес за България и САЩ. На брифинга след разговора българският премиер подчерта, че не е била разисквана военна подкрепа, която страната ни да оказва на Украйна. "Този тип помощ би следвало да се случва, само ако мине и през българския парламент. В този момент говорим само за хуманитарна помощ, отворени врати за бежанците, засилено присъствие на Източния фланг и обща стратегия с нашите съюзници в НАТО", категоричен бе Петков.

Петков: Това е абсолютен саботаж, в България независима прокуратура няма

"Войната, която Путин започна, постави цяла Европа в риск. Няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Нашата сигурност е в колективната отбрана на съюзниците ни в НАТО. Ние сме НАТО", каза министър-председателят.

"Подчертавам колко е важно това, че страната ви създава мултинационална бойна група в НАТО. Приветстваме България за лидерството. Нашето партньорство в сферата на отбраната никога не е било толкова силно. България работи много целеустремено. полага усилия в областта на отбраната", подчерта Остин.

"Тази бойна група е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа и ще предложим нейният командир да е българин", обясни Петков. И допълни: "Българското правителство има за цел да усили нашите защити. С г-н Остин говорихме и за военната мобилност. Логиститката е също толкова важна, колкото и военната техника".

Българският премиер подчерта, че борбата с корупцията също е "обща задача и тя влияе както на националната сигурност, така и на стабилността по Източния фланг".

„Проведохме много продуктивен разговор относно непровокираната инвазия от страна на Русия срещу Украйна, подкрепата от НАТО и силният отговор на Алианса. Обсъдихме важни въпроси в сферата на отбраната. Украинският народ се бори срещу наистина превъзхождащи ги сили, за да защитава своята държава. Тази борба е от критично значение за международния ред”, каза министърът на отбраната на САЩ.

И добави, че подобряването на военната готовност на България и взаимната оперативна съвместимост в НАТО са от изключително значение. 

Остин приветства усилията на България да предоставя помощ на украинските граждани.

„България вече изпрати много хуманитарна помощ. Помагаме по всички възможни начини, за да стигне тя до всички, които имат нужда. В моя разговор със Зеленски той ми благодари, че България е отворила вратите си за украинските бежанци и ми каза, че армията му се бие много по-смело, когато знае, че жените и децата са на сигурно място", коментира българският премиер.

Лойд Остин: Руснаците допуснаха редица грешки в Украйна

„Не сме установили да има усилено напредване в Украйна. Това е така, защото се наблюдава стопиране по много фронтове. Що се отнася до напредването на руските войски на юг, ще кажа, че този напредък е много малък. Използват дивашки техники в начина, по който осъществяват нападения над цивилни. Надяваме се, че Русия ще избере различен път. Страданието на цивилните е тежко за нас. Що се отнася до това дали ще настъпят към Одеса или към друг град в руската част на Украйна - аз не мога да взема отношение и да коментирам руското планиране към момента", завърши Остин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.