Специалистът обясни и опасна ли е ендометриозата

"Още при първата бежанска вълна "Шейново" отвори врати за прегледи за бягащите от войната . В момента 5 пациентки активно проследяват бременността си. За медицинските прегледи е нужен само документ за самоличност". Това заяви за "Пулс" д-р Иван Вецев, акушер-гинеколог в АГ болница "Шейново".

У нас навръх 3 март се роди първото украинско бебе. Според лекарите стресът определено е повлиял за преждевременно раждане. Майката Олена, която е работила като счетоводител и вече е майка на три деца, разказва, че мъжът й е еколог, който в момента защитава родината си с автомат. Дъщерята Нина иска брат й да види Украйна каквато е била, а да не усети ужаса, който те са преживели.

Според д-р Вецев силният стрес почти винаги води до преждевременни раждания. "Човек няма адекватен сън, не може да се храни добре. Продължителното пътуване на украинските бежанци също е негативен фактор, защото не могат да си почиват. Актът на раждане спомага на детето да превъзмогне негативното влияние на стреса. В родителите обаче остава усещането за стрес", споделя той.

По думите му неяснотата поражда стрес. "Стараем се да обясним нещата, така че да няма притеснения. Най-честите тревоги са свързани със загуба на бременността, особено такива, на които вече се е случвало", посочва медикът. 

Ендометриозата

"Заболяването е сравнително тежко, но доброкачествено. Възникват кисти с локално възпаление, болка и хормален дисбаланс. Някои жени имат и коремче", разкрива д-р Вецев.

Това е третото по честота гинекологично заболяване -  появява се при жени между 25 и 40 г. "Засяга 10-15% от жените във фертилна възраст. На годишна база заболелите са 15%. При диагностика е задължително ултразвуково изследване. Всички симптоми при лечението са обратими - неспокойствие, безсъние, горещи вълни, сухота при полов акт, дискретен косопад" обяснява той.
И допълва, че има тазова болка, както невъзможност за извършване на ежедневни дейности, затова съветват жените с такава диагноза да бъдат оперирани. "Заболяването регресира при менопаузата. Веднъж на 2-3 години е нужен профилактичен преглед с ултразвук на жени. До края на март провеждаме безплатни за ендометриоза", подчерта гинекологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.