Тя коментира и посещението на Лойд Остин у нас

Българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството срещу Русия. Това заявява руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от РИА Новости.

„Народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна”, е посочила тя в ефира на телевизия „Россия 24”.

Митрофанова предупреди българските власти за оръжията за Украйна

Посланикът отбелязва, че по време на посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в големите български градове, включително Варна и София, са се провели антинатовски митинги в подкрепа на Русия.

„Получаваме и писма за подкрепа, а в интернет много хора сами превеждат уебсайтовете ни от руски на български”, подчерта Митрофанова. Тя уточни, че това не е позицията на всички хора, а на мнозинството.

Експулсирането на руски дипломати

РИА Новости припомня, че България обяви 10 руски дипломати за персона нон грата. Експулсирането им от София е „планирано” така, че да съвпадне с посещението на шефа на Пентагона в България, смята руският посланик.

„Всичко беше нагласено, за да се покаже такава голяма евросолидарност”, каза Митрофанова. По думите ѝ българските власти не са обяснили причините за експулсирането на руските дипломати.

„Знаете ли, никой не обяснява нищо в момента. Отминаха дните, когато в дипломатическата практика се експулсираха само дипломати, „хванати на местопрестъплението” за, да кажем, участие в дейности, несъвместими с дипломатическата дейност. Сега никой не обяснява нищо. Те просто експулсират дипломати без никакво обяснение”, подчертава посланикът.

„Ще реагираме съответно, така да се каже. Реакцията може да бъде и асиметрична. Но отговор ще бъде даден”, категорична е Митрофанова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.