Нямаше ситуация на неотложност при арестите, заяви адвокатът на бившия премиер

„Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при така наречения неотложен случай. От самато начало обаче тезата ни е, че липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година. Освен това, обиските в домовете на тримата са направени от некомпетентен орган". Това каза Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов. 

Защитникът разкри още, че от дома на Борисов не е иззето нищо, а в този на Арнаудова са намерени бележник, на който пишело "Борисов", рекламни материали и поздравителен адрес от Божков до Арнаудова.

Менков бе категоричен, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри каквито и да е протоколи по този случай. Първо, липсата на неотложност и второ - липсата на компетентност, каза адвокатът. И даде пример, че в практиката неотложност се прилага при залавянето на наркобанди.

„Да ви припомня отново процедурата: проверката е започнала на 10 декември миналата година. Трите лица се явиха доброволно пред проверяващите от ГДНП. Отговорили са на всички зададени въпроси. Проверката се извършва по сигнал на „Боец”, в който се съдържат само материали от социалните мрежи. Те не съдържат само обявяване на неща, които Васил Божков многократно в медиите е посочвал в продължение на две години. Защо разследващите са се насочили само към случая с него, няма как да знам. Сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е препратил на ГДНП. След проверката е трябвало да бъде изпратен в прокуратурата, за да се разпореди провеждане на разследване от компетентен орган. Вместо това, на 17 март е разпитан Кирил Петков. Разследващите много добре са знаели, че не са следователи", поясни адвокатът. 

По думите му, съгласно закона, разследването за престъпления, извършени от членове на МС, може да се извърши само от следователи.

Адвокат Менков съобщи, че в дома на Севделина Арнаудова, полицаите са претърсвали най-обстойно в стаята на 8-годишната й дъщеря. Те се преровили всички шкафове и чекмеджета, като са разхвърляли дори и рисунките на момичето. И добави, че утре най-вероятно ще бъде внесена жалба пред Административния съд относно задържането на тримата. 

Часове преди изявлението на Менков стана ясно, че Софийският градски съд е оставил без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Борисов, Арнаудова и Горанов. По-късно СГП съобщи, че предстоят нови разпити по случая. Тримата ще бъдат разпитани повторно, но вече от следовател. На разпит ще бъдат призовани и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на случая.

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.