"Каква беше неотложността, за да ме разкарвате като панаирджийска мечка?", каза още лидерът на ГЕРБ в коментар на задържането му

"Призован съм на разпит в прокуратурата. Подробности няма да давам, защото тече производство". Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По информация на NOVA разпитът ще се проведе в 15 часа в понеделник. Призовани са и бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият шеф на Пресцентъра на МС Севделина Арнаудова. 

Лидерът на ГЕРБ за пореден път разкритикува действията на полицията по време на арестите миналата седмица. Според Борисов  до задържането се е стигнало след  позицията на партията за изпращане на оръжие за Украйна. Отрича към него или партията да е изтичала информация за готвената акция. Относно обвиненията на Васил Божков в рекет - Борисов заяви, че не е получавал от бизнесмена нито стотинка. 

ЕНП поиска разследване на задържането на Борисов

Бойко Борисов обвърза арестите с позицията на партията за изпращане на оръжие на Украйна.

„За да не може, ако влезе такова решение в парламента, ГЕРБ да е обиден, възпален и да не го подкрепи”, обясни Борисов.

И още  - действията на МВР били свързани с евентуални предсрочни избори и ползи за премиера Кирил Петков.

„Бил казал, че така или иначе ще се ходи на избори, а на него му трябвало за предизборната кампания, да каже видите ли аз арестувах Бойко гласувайте за мен”, уточни още той.

Борисов разказа за нощта на обиските. Повече от 20 души - униформени и цивилни, били в къщата му в Банкя.

„Претършуваха абсолютно всичко , като започнаха от кухнята , ама всичко- дивани, чинии тенджери, всичко. В двора също. Всичко пред детето се случва. Там, където спя, дрехи, чорапи всичко долу. Върви един и снима, с цел да намерят нещо. Аз треперех да не ми подхвърлят нещо”, каза още Борисов.

Борисов, Арнаудова и Горанов обжалват задържането си

Нищо обаче не намерили, казва лидерът на ГЕРБ. „Никога не съм имал златни кюлчета. Ако нищо не е намерено, къде му е неотложността сега, за да ме разкарвате като панаирджийска мечка”, коментира той.

"Тук сме, за да коментираме разпространените манипулации след задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова, от страна на ръководителите на правителството. Чу се, че има доклад на Държавната финансова инспекция, съставен през лятото на 2021 г. и той е основание за незаконните действия предприети спрямо нас. Чу се и за друг доклад, който вероятно не съществува, но ще бъде любопитно да се види, и внушава нередности в контролните системи, свързани с европейските фондове. Това поставя под риск цялата система на еврофондовете", заяви ексминистърът на финансите Владислав Горанов.

 

 

През декември 2019 г. в МФ е постъпил сигнал от съдружници на Васил Божков, че определени хазартни оператори не прилагат коректно закона. В резултат на това в Държавната комисия по хазарта не постъпват неполагащият се размер такси, свързани с организирането на хазартни игри, обясни Горанов. „Аз, като министър на финансите, насочих този доклад към Държавната финансова инспекция. Тя установява, че действително за период от време има декларирани и отчетени по-малко от дължимите такси”, каза още той.

Борисов беше лаконичен по твърденията на бизнесмена Васил Божков за плащан рекет.

„Една стотинка не съм получил от Васил Божков. Човек с 19 обвинения има своята защитна теза и си я спазва. Никога по никакъв начин,  нито лев, евро, долар, стотинка не съм получавал”, обясни Борисов.

„През януари съм изнесъл всички факти за тоя процес, върнете се назад и ги проучете, може ли да повторите - не!”, заяви Горанов.

"Технологията тук е важна. Арест на лидера на опозицията, разпореден след показания на министър-председателя, издава тотална институционална неграмотност. Част от твърденията, които чухме от г-н Петков, изразявам се възпитано – не отговарят на истината. Аз не бих се учудил, ако Европейската комисия спре финансирането към България заради твърденията на премиера, че българската контролна система не работи", посочи от своя страна Томислав Дончев. 

Божков: Европейската прокуратура ме намери и разпита, аз не се крия

"За правото като част от правата на човека говорихме вече много. Аз очаквах след седмия ден на този незаконен арест по софийските улици да има тълпи от правозащитни организации. Очевидно не живеем в правова държава", коментира Десислава Атанасова. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС подчерта, че прессъобщението за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова се е появило часове преди реално задържането да се случи. И попита: „Това политическа бухалка и репресия ли е? Рашковото МВР да разпространява прессъобщение без Европейската прокуратура да се намесва, без да става въпрос за 120 случая, без да става въпрос за задържани лица към момента, когато е разпространено това съобщение? В цялото това съобщение единственото вярно нещо са имената на Борисов, Горанов и Арнаудова”.

Борисов, Арнаудова и Горанова за призовани на разпит в прокуратурата в понеделник. А след мисията си в София, от Европейската народна партия обявиха, че арестите и обиските са незаконни.

„Мисля, че от информацията, която получихме, стана много ясно, че процедурата, с която Бойко Борисов и останалите бяха задържани за 24 часа не е в съответствие с върховенството на закона. Фактът, че и сега няма последвала съдена заповед, която да оправдае задържането, вече говори много”, заяви говорителят на ЕНП в Комисията по граждански права Йерун Ленарс.

От ГЕРБ очакват да има и още арести.

Менков: Обиските в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са извършени от некомпетентен орган

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.