Производителите няма да останат без торове, въпросът е дали могат да си ги позволят, добави той

Зърното се превръща в основна валута, има опасност страната ни да остане без него. Това каза в ефира на „Денят на живо” директорът на най-големия завод за торове у нас Филип Ромбаут. По думите му необходим е сериозен държавен резерв, който към момента липсва. 

„Има опасност да изнесем зърното си, необходим е държавен резерв. Не трябва и да се купува под пазарната цена. 
Преди пет години решихме, че не можем да разчитаме на доставките на газ за България, поради много причини и решихме да не инвестираме в нашия завод за амоняк, като се фокусирахме върху неговия внос. Затворихме нашия завод и започнахме да внасяме от чужбина, той идваше от Русия през тръба от Украйна. Сега това не може да се случва. Преориентирахме се и купуваме амоняк от Алжир, Катар  и Египет. Сменихме стратегията и направихме зърнен терминал. Нямахме намерение да влизаме на пазара със зърно, но благодарение на това сме на опашката за доставки. Ще можем спокойно да изнасяме пшеница за Египет и Алжир”, добави той. 

Ромбаут е категоричен, че ще има достатъчно храна в България, но цените ще продължат да се покачват. 

Експерт: Хляб ще има за всяка българска трапеза

„През 1997 година нямаше храна, имаше глад. 25 години по-късно това няма да се повтори, но цените ще се вдигат нагоре. Това е 100 % сигурно. Цените на торовете също се покачват, намалява производителността и това се отразява на цените. Цената на пшеницата също ще се вдигне”, каза още той. 

По думите му има достатъчно торове за родните производители, но проблемът е, че са твърде скъпи. 

„Фермерите не могат да си ги позволят. Една криза винаги вади наяве и друга. Има сериозно изкривяване с истинските земеделски продукции. Много фермери не показват реалната си реколта, не плащат пълните осигуровки на работниците си, тъй като, ако са на загуби, няма да вземат заеми. Фермерите трябва да помислят как да увеличат производството си”, каза още той. 

Според директора биомасата е част от решението на въпроса за зелените технологии. 

„Четири години опитваме да убедим правителството да легализира обработката на коноп. Тук той е забранен, но не и в Румъния например. Конопът обаче е подходящ за направата на гориво, семена, и много други стоки”, коментира още Филип Ромбаут. 

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.