Това последва решение на страните от Г-7 по-рано днес да не се съгласят да плащат с рубли за вноса на руска енергия

Отказът да се плаща за руски газ в рубли ще доведе до "прекратяване на доставките", заяви за РИА Новости заместник-председателят на комисията по икономическа политика на Съвета на Руската федерация Иван Абрамов.

Коментарът му последва решение на страните от Г-7 по-рано днес да не се съгласят да плащат с рубли за вноса на руска енергия.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че страните от "неприятелския" списък на Москва ще трябва да купуват газ с рубли, което беше отхвърлено от редица официални европейски представители.

Г-7 отхвърля искането на Русия за плащане на енергията в рубли

По-рано днес пък стана ясно, че руският президент Владимир Путин очаква до 31 март доклад от Кабинета на министрите, Централната банка на Русия и компанията "Газпром" за промяна на валутата на плащане в рубли за доставки на руски газ за т.нар. "неприятелски" страни.

Малко по-рано в понеделник германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви, че Групата на седемте (Г-7) е взела решение да отхвърли искането на руското правителство да започне да плаща в рубли за доставките на енергия от Русия.

Г-7 настоява Русия да уважава постигнатите по-рано енергийни договори със западните страни, добави Хабек, като отбеляза, че Германия е готова за евентуално спиране на руския енергиен износ. Русия е ненадежден доставчик на енергия, настоя Хабек.

"Всички финансови министри от Г-7 се съгласиха напълно, че това ще бъде едностранен акт и явно нарушение на съществуващите договори“, каза министърът пред репортери.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР