Композиторът Пенка Кунева заслужи отличието за музиката към филма „Жени воини: Гласове на промяната”

Отличената с "Грами" българска композиторска Пенка Кунева с първо интервю за NOVA.

Сънародничката ни получи най-престижното музикално отличие преди ден на церемония в Лас Вегас. Тя определи успеха си като признание за България и кулминация на дългогодишния й труд.

14 жени от целия свят с една кауза – борба за справедливост. Това е основният мотив в лентата „Жени воини: гласовете на промяната“. Пенка Кунева е сред композиторите, които създават музиката към отличения с „Грами“ филм. 

СТИЛ И БЛЯСЪК: Какви тоалети избраха звездите за наградите "Грами" (ГАЛЕРИЯ)

„Това е един документален филм – 70 минути. Без говор. Всичко е музика и текст - от време на време“, разказва Кунева.

Тя композира седем глави. Продуцентът на лентата Ейми Андерсън й поверява най-тежките сюжети.

„Фактически аз написах музиката към демонстрациите против СПИН през 80-те години. После демонстрациите на индианците и индианките срещу газоповода „Кийстоун“, обясни  тя.

Българка спечели „Грами“

С музиката си разказва още за борбата на жените в Палестина и Израел за мир и прекратяване на войната. Кунева работи по касови кинопродукции повече от 20 години. И въпреки че преди повече от 30 години заминава за Съединените щати със 150 долара в джоба, пробива в Холивуд. Но пътят е трънлив. 

„Аз бях много чувствителен човек, обаче когато животът непрекъснато ти раздава неприятни емоции - ставаш по-силен“, споделя композиторката.

Барак Обама се размина с трета награда "Грами"

Затова приема наградата „Грами“ като кулминация на своя труд. И като признание не само за себе си, но и за България. „Това е голямо признание за България. Аз се гордея от цялото си сърце и душа, че съм българка“, заяви тя. 

Пенка Кунева по пътя на музиката, когато е на 17. И моментално печели престижен конкурс в Япония. Тя участва в създаването на саундтрака към филми като „Карибски пирати“ и „Матрицата“. Но като най-голямо предизвикателство определя композирането на българския филм „Ага“.  А след наградата „Грами“ си поставя следваща голяма цел - награда “Еми”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.