Украинският президент говори пред Съвета за сигурност на ООН

Руски сили се опитват да проникнат по-навътре в източната част на Украйна, но украинската армия ги задържа, заяви в поредно видеообръщение президентът Володимир Зеленски. По думите му, Украйна е наясно, че Русия събира подкрепления за нова офанзива, а руските сили имат превъзходство, както по численост, така и с техника.

Преди това Зеленски призова ООН да действа и да реформира своята система, която позволява на Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност, да налага вето. 

В емоционално обръщение към Съвета за сигурност на ООН той постави под въпрос ефективността на 15-членния орган, който така и не успя да предприеме никакви действия във връзка с руската инвазия в Украйна, тъй като Москва има право на вето, заедно с Съединените щати, Франция, Великобритания и Китай.  Във видеообръщението на живо от Киев Зеленски описа подробно мрачни сцени в украинския град Буча.

 

 

"Русия иска да превърне украинците в мълчаливи роби. Руските военнослужещи открито и нагло ограбват нашите градове, села, които завзеха. Това е грабеж в голям мащаб. Крадат всичко – от храна до златни обици, които просто откъсват с кръв. Изправени сме пред държава, която превръща ветото си в Съвета за сигурност на ООН в право да причинява смърт, а това подкопава цялата архитектура на глобалната сигурност, позволява на злото да остане ненаказано и да се разпространява по света, унищожавайки всичко, което може да работи в името на мира и сигурността", посочи украинският президент.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.