„Милиардите, изсипали се за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо", смята Лидия Шулева

„Не се бойте, българи, няма да е все така – и по-зле ще става”. Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова.

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата тарифа за промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

ЕС решава кризата с увеличаващите се цени на храните

„Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо. Те обусловиха голяма част от инфлацията у нас”, каза в студиото на „Здравей, България” Лидия Шулева, бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев пък смята, че инфлацията до голяма степен е създадена от централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна. По думите им мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствала единствено търговците, но не и потребителите.

Откраднаха 100 бутилки олио от къща в Кюстендилско (ВИДЕО)

Покачването на цените все повече намалява покупателната способност на домакинствата. Собственици на магазини пък обясняват, че сменят етикети почти ежедневно. 

Магдалена Стоянова е учител. Седмично за храна за нея и дъщеря й харчи около 100 лева. От месец насам забелязва новите цени в магазините. „Със сигурност има разлика. Ако преди съм излизала горе-долу с пълна кошница или количка от хипермаркет, сега излизам с 4-5 основни продукта”, разказва майката.

ЕС решава кризата с увеличаващите се цени на храните

Най-често пазарува от големи супермаркети, където има промоции. От по-малките магазини си купува допълнително продукти, ако свършат. „Определено трябва много разумно да се прави списъкът на ежеседмичните покупки – да се преценява от какво трябва да се лишиш, кое е по-важно да се закупи и да се следят промоциите”, смята Магдалена.

Увеличението в цените е шокиращо и за продавачите.

МФ: Поскъпването на храните ще се ускори до 16,4%

„Кренвиршите станаха 11 лева, а бяха около 9. Клиентите гледат кое е по-евтино и си позволяват по малко. Даже сиренце си вземат по 100-200 грама вече. На следващия ден – пак”, разказва Нурхан Мустафов, собственик на хранителен магазин.  

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.