"За 10 години 900 000 са изчезнали от пазара на труда в България", информира експертът от Института за пазарна икономика

"В тези турбулентни времена темата с Еврозоната е извън актуалния контекст", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Според него частично може да се приеме, че в този момент Еврозоната е мираж.

"Ние сме малка и отворена икономика, в такива ситуации имаме много по-голяма амплитуда - в спокойни времена нашата инфлация е близка до тази в по-богатите страни, малко е по-висока, защото догонваме. Това предполага, че ще имаме малко по-висока инфлация от средното. Това е технически критерии. Еврозоната, когато се разширява, взима решение със съгласие, спокойствие и увереност, че наистина страните, които влизат, имат устойчиво сближени показатели и ги изпълняват, базирано на стабилност на тяхната икономика", подчерта експертът.

За така наричаното постигане на леви цели с десни мерки от страна на правителството Богданов смята, че фиксацията върху лявото и дясното не е най-продуктивното поведение. За него се търси промяна без догматизъм, практичност, която дадоведе повече инвестиции.

По спора за управител на БНБ Лъчезар Богданов заяви, че Централната банка е основен стълб на икономиката, която гарантира банковата система, стойността на парите на всички един гражданин.

Според него няма как да няма партиен дебат при избирлането на гуверньор, но трябва да се търси по-спокоен процес, след което да се застане зад стабилна кандидатура.

По въпроса за намаляване на ДДС на регулирани стоки - Богданов не смята, че това е най-подходящ инструмент за постигане на социални цели или стимулиране на икономиката.

"Намаляването на ДДС не означава автоматично по-ниски цени. Анализът показва, че ползата е предимно за производителя, не потребителя", добави той.

Лъчезар Богданов информира, че за десет години 900 000 са изчезнали от пазара на труда в България и работодателите ще трябва да вдигат заплащането, за да могат да задържат служителите си, а правителството трябва да се погрижи за тези, които зависят от него - пенсионери, бедните с ниски доходи, включително за отопление.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.