Премиерът ще ги посрещне днес на летището във Варна

Правителственият самолет излетя за моряците от кораба „Царевна”. Машината е тръгнала от Летище София и се е отправила към Сочи, Русия. 

Моряците ще пристигнат на летището във Варна още днес. Там ще ги чака премиерът Кирил Петков, съобщиха от правителствената пресслужба.

14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол, и днес с осигурен от правителството въздушен транспорт пристигат в България, се казва още в прессъобщението.

Митрофанова: Русия прави всичко необходимо за сигурността на моряците от „Царевна”

Евакуацията започна миналата седмица. Преди дни българските власти обявиха, че групата се е придвижила в посока Донецк. Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински.

Днес в канала Телеграм се появиха видеа, снимани на пристанището в Мариупол, непосредствено до „Царевна”. На едно от тях се вижда пукнатина в корпуса на кораба след удар от снаряд. Виждат се и два унищожени танка, потопена лодка и следи от боеве на сушата до кораба.

Очаква се след прибирането на моряците да стане ясно кой помогна за евакуацията им и излизането от обградения от руските части Мариупол. Българските власти твърдят, че са били в постоянен контакт с екипажа и собственика на кораба. Разговори се водили едновременно с украинската и руската страна. Говорителят на руското външно министерство обяви, че моряците ни са били евакуирани от руските и донецки военни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.