"България трябва да поеме конкретни ангажименти за затварянето на въглищните централи", каза още бившият външен и социален министър

"Абсурдно е да се сключва меморандум за публични пари с компания със съмнителни връзки", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. 

"Меморандумът не е международен договор, това е намерение за бъдещи действия, ако има съмнение, няма проблем да бъде прекратен, колкото по-рано, толкова по-добре", каза още той.

Относно Планът за възстановяване Калфин заяви, че България е получила възможност да промени тотално икономиката си, но не се е възползвала, защото не сме поискали всички средства, които сме могли да вземем.

Според него управлението ни продължава да говори с недомлъвки, но държавата ни няма как да мине, без да поеме ангажименти за срокове за затваряне на въглищните централи.

"Вече 15 години сме членове на ЕС и не сме разбрали, че отпусканите средства са за да променим икономиката си към по-добро, а не просто да ги харчим", каза бившият външен и социален министър.  

По отношение на инфлацията, кризите и реакцията на тях у нас Ивайло Калфин заяви, имаме привнесена инфлация и в този момент трябва да се помага на тези в най-голяма нужда. Той потвърди, че намаляването на ДДС се практикува в различни страни, но за кратко и за определени продукти, дакато при нас падането на ставките в началото на пандемията от COVID въобще не се е отразило на цените. Бившият социален министър не вижда и положителен резултат от таван на цените, което е краткосрочна мярка, след която има риск от рязко вдигане на цените.

За Калфин задължително трябва да се случи преизчислението на пенсиите, като НОИ би трябвало да даде разчетите за различните варианти.

Във връзка с конфликта в Украйна бившият външен министър смята, че България все още не излъчва единна и убедителна позиция.

"България стои изолирана и се бори със себе си. Абсурдно е отношение към войната. В момента просто руският президент иска да увеличи територията на страната си. Не става въпрос за даване на оръжие, а за продаване на оръжия, те се заплащат от различни фондове", смята Калфин.

Според него е напълно вероятно вече да има български оръжия и боеприпаси в Украйна, след като двойно се е увеличил износът ни, включително и към страни членки на НАТО, които предоставят военна помощ за Украйна.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.