Не е ясно дали посещението е трябвало да бъде тайна, но Белият дом отказа да коментира

Тайна среща на правителството на Съединените щати в Киев. В неуточнен час и без присъствието на журналисти, държавния секретар Антъни Блинкен се е срещнал с президента Володимир Зеленски. Това беше първо посещение на високопоставен американски служител от началото на войната.

Били са договорени допълнителни доставки на оръжие и финансова помощ. Както и отварянето на посолството на САЩ в Киев. Посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън и на министъра на отбраната Лойд Остин в украинската столица беше държано в пълна тайна.

Антъни Блинкен беше сниман да се качва на самолет за Полша. След това посещението беше в условията на медийно затъмнение. Кога и как Блинкен и министъра на отбраната Остин са отишли в Киев остана тайна. Тази сутрин беше обявено, че двамата министри вече са напуснали Украйна. Малко по-късно те се появиха в Полша и предоставиха кадри от срещата със Зеленски.

"Много е приятно да ви видя лично. Свикнахме да ви гледаме на видео по целия свят, страхотно е, че сега е на живо”, коментира Блинкен.

Американските дипломати се връщат в Украйна

Американците казаха, че необичайната тайнственост е от съображения за сигурност. Когато се върна в Полша Блинкен обяви, че ще има нови доставки на оръжие в Украйна. Освен това е предвидена финансова помощ. Както директно за украинците, така и за страни, които им изпращат въоръжение.

"Посещението ни е символ на подкрепа, но има и практическа част. Ще обявя връщането на дипломатите ни в Украйна. Първо в Лвов, след няколко седмици в Киев. А президентът ще обяви, че Бриджит Бринк ще бъде изпратена като наш посланик в Украйна”, добави американският държавен секретар.

Докато политиците говорят, на фронта в Донбас продължават решаващите сражения. Русия е ударила петролна база в Кременчук, казаха от армията. Руснаците са отбелязали настъпление, откакто започнаха своята офанзива. Но напредъкът им е минимален и няма пробив в защитните линии на украинците, твърдят от разузнаването на Великобритания. Британците казват още, че по всичко личи Русия ще обяви провеждането на референдум в Херсонска област. Там още се водят боеве, но руснаците ще кажат, че е имало гласуване за отделяне от Украйна и ще обявят резултатите за легитимни.


"Не знаем как ще се развие до края тази война, но знаем, че суверенна и независима Украйна ще просъществува по-дълго отколкото Владимир Путин е на международната сцена. Нашата подкрепа за Украйна ще продължа докато не видим финалния успех. Съединените щати ще осигурят нови доставки на оръжие в Украйна и ще окажат финансова помощ", заяви Блинкън.

"По отношение на способността им да спечелят - първата стъпка е да вярват, че могат да спечелят. Те вярват, че могат да победят. Ние също вярваме, че могат, ако имат правилното оборудване и правилната подкрепа", посочи Лойд Остин.

Руските удари срещу цели в Украйна продължават. Ударена е била петролна база в Кременчук. Войските на Москва са отбелязали минимален напредък и няма пробив в защитните линии на украинците, твърди британското разузнаване. Ракети са уцелили пет железопътни гари в централната и западната част на страната.

Руското министерство на отбраната обяви, че и днес предоставя хуманитарен коридор за блокираните в Азовстал. Няма сведения по него да е минал някой.

Британското разузнаване смята, че Русия ще обяви провеждането на референдум в Херсонска област, в която все още се водят боеве. Руснаците щели да кажат, че е имало гласуване за отделяне от Украйна и ще обявят резултатите за легитимни.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.