Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев

„Никога не сме напускали договора с „Газпром”, той спря да го изпълнява едностранно. Това, което Брюксел много ясно заяви, е, че плащания са в нарушения на санкциите срещу Русия, така че няма как това да бъде направено по начина, по който „Газпром” го изисква от нас”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който заедно с енергийния ни министър Александър Николов, е на официално посещение в Брюксел. 

Гърция ще плаща на „Газпром” без да нарушава санкциите срещу Русия

„В момента има газ, който пристига на терминала в Ревитуса, а от Гърция получаваме и допълнителни количества. Ние поискахме това да не е решение само за България. Инфраструктурата, която имаме за пренос на 20 млрд. куб. м., се използва за Европа и региона и благодарение на това, у нас ще се намира Регионален координационен център, който се очаква да заработи в следващите две седмици”, каза още Василев. Този център ще е за доставки на газ  и ток в Югоизточна Европа, уточняват от Министерския съвет.

По думите на вицепремиера цената, която България очаква, може да бъде много по-добра от тази на „Газпром”.

"Следващата стъпка е да бъдат направени общи покупки на газ, заедно с останалите страни от региона“, посочи Василев, а министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че ако договорките, които се опитват да направят, станат реалност, има шанс цената на природния газ у нас да остане без промяна.

Най-голямата полска петролна рафинерия прогнозира двойно по-скъп газ

„В момента много внимателно се оглеждат договорите. Ние сме поискали правна помощ за aрбитража, както и да се провери дали няма използване на доминиращо положение на пазара при едностранното прекратяване на договора, така че да се задействат юридическите екипи на Европейската комисия. Ако имаме основание, ще съдим „Газпром”, заяви вицепремиерът Василев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.