Анкара обвини Атина, че е променила разграничаването на въздушното пространство между двете страни

Турция реши да не участва в ученията на НАТО, които ще се проведат в Гърция. Анкара обвини Атина, че е променила разграничаването на въздушното пространство между двете страни в своя полза, съобщи турският телевизионен канал NTV и БГНЕС. 

Всяка година в различни страни се провежда учение, наречено „Среща с тигъра“, за да се подчертае солидарността на страните-участнички. Тази година учението е планирано да се проведе в Гърция в периода от 9 до 20 май.

Според турските медии Гърция, която тази година подготви текста на техническия регламент за извършване на дейностите преди всяко учение, е направила допълнения, „насочени срещу Турция“, които „манипулират“ границите, особено въздушното пространство над Егейско море.

Командването на турските военновъздушни сили поиска промяна в техническия регламент, но изискванията на Турция не бяха приети от Гърция, след което турските ВВС отказаха участие в ученията.

Гърция и Турция спорят за морски и въздушни граници, Атина редовно обвинява Анкара в нарушаване на въздушното пространство с военните си самолети.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.