Според политолога бързо вдигане на ветото спрямо РС Македония за преговори за влизане в ЕС ще бутне управлението

"Утре НС ще вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна с голямо мнозинство и това няма да доведе до разпад на коалицията", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS политологът доц. Милен Любенов. 

Според него БСП и Корнелия Нинова допускат кардинална грешка, като считат, че изпращането на оръжие за Украйна ще се отрази на електората им. За доц. Любенов основна грешка на социалистическата партия е влизането ѝ в националпопулистката ниша наред с "Възраждане", вместо да се насочи към центъра, както правят партиите от неин тип в Европа.

"Заявката на Стефан Янев е за създаване на националконсервативна партия. Едва ли някой е за войната в България. Янев е с позиция, която търси междинна страна, той говори за неутралитет и национален интерес. Не виждам причина БСП да се опасява от такива партии, тя се разрушава от вътрешни борби, слабо лидерство и защитаване на националпопулизма", каза още политологът.

За доц. Любенов президентът Радев е обявил война на правителството и необяснимо повтаря ежедневно позицята си към него, а отношението му към БСП и Корнелия Нинова е провокативно, коате за него води до обратен ефект - заздравяване на коалицията.

По отношение казуса със Северна Македония доц. Милен Любенов не вижда как този въпрос ще се разреши скоро.

"Няма да има скоро вдигане на ветото за преговори за влизане в ЕС, защото ще доведе до разпад на коалицията. Бойко Борисов допусна голяма грешка с това вето в края 2020 година, засили се противопоставянето и езика на омразата", смята политологът.

"Кирил Петков е изправен в сложна ситуация с две патрии в коалицията, които са против всякакъв компромис, той няма полезен ход на действие", добави той.

Относно изкачването на България в класацията на "Репортери без граници" по отношение свободата на словото, доц. Любенов смята, че това се дължи до голяма степен на оттеглянето да Делян Пеевски от медийни бизнес.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.