Американската космическа агенция иска да се увери, че мисията е безопасна

Американските власти все още планират астронавти да кацнат на Луната през 2025 г., но не изключват възможността за отлагане на мисията за по-късна дата.

"Няма да изпращаме астронавти, докато не стане безопасно. Ако това означава забавяне, ще отложим мисията. Въпреки това имаме всички основания да смятаме, че се движим по график", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън по време на изслушване в Сенатска комисия на американския Конгрес.

SpaceX изпрати още четирима астронавти на МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проект за лунна програма "Артемида" на три етапа. В третия етап американската космическа агенция очаква да изпрати астронавти на Луната и след това да ги транспортира до Марс. Графикът на етапите на програмата непрекъснато се променя поради различни трудности.

Китайски астронавти се върнаха на Земята след рекорден престой в Космоса (ВИДЕО+СНИМКИ)

До неотдавна НАСА настояваше да продължи подготовката за кацане на Луната през 2024 г. В края на миналата година Нелсън призна, че плановете са технически неосъществими. Той подчерта, че крайният срок ще трябва да се отложи поне до 2025 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС