България, Румъния и Гърция ще работят заедно в търсенето на алтернативи за доставките на природен газ

България ще поиска от Европейския съюз отсрочка за ембаргото върху руския петрол. Брюксел не е взел окончателно решение, но страната ни ще входира подобно искане още следващата седмица. 

Министрите на енергетиката на 8 държави се събраха в София, за да обсъдят енергийната сигурност и как ще работи бъдещ регионален координационен център. Той е в отговор на спирането на руския газ към България и Полша.

„Събрахме се заедно всички днес, за да покажем, че сме силни. Безпрецедентната война в Украйна коства много животи, но виждаме и как се използва енергетиката като оръжие”, заяви премиерът Кирил Петков. 

Когато бъдат завършени интерконекторът с Гърция и терминалът за втечнен газ в Александруполис, през България ще минават много по-големи количества синьо гориво, обясни Асен Василев. 

„Имаме възможност да местим 20 млрд. кубически метра от юг на север, да местим със съществуващата инфраструктура. Ако направим модернизация, това може да стигне до 25 млрд.”, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. 

Вече е факт договор за изграждането на междусистемна газова връзка със Сърбия.
„Идеята е в рамките на много кратък период да бъдат набелязани следващите реални стъпки”, заяви министърът на енергетиката Александър Николов. 

Един от сериозните проблеми в момента е европейското ембарго върху руския петрол. Още преди окончателното взимане на такова решение, България иска отсрочка. 

„Със сигурност ще искаме отсрочка, работата на „Лукойл” и начинът, по който може да намери алтернативни решения  на ежедневна база. В зависимост от решенията на европейско ниво ще търсим и вътрешни решения и начин на работа, така че да няма рискове за рафинерията и производството да продължи с нормален капацитет”, заяви министър Николов.

От „Лукойл Нефтохим” вече обявиха, че ще трябва да преустановят работа при спиране на доставките на нефт от Русия. А експерти изчислиха, че такова ембарго ще повиши още и без това скъпите цени на горивата.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.