Според Кузман Илиев взривяването на веригата на доставки може да доведе до застрашаване на изхранването

"От 2 до 5 години ще са необходими за преодоляване на руската зависимост. Взривяването на веригата на доставки може да доведе до застрашаване на изхранването. Когато се уплашат големите износители на фураж и зърно, това означава, че скотовъдството в Европа е заплашено. Ние зависим от транспортните връзки. Например литият за батерии идва от Русия и Китай". Това заяви икономистът Кузман Илиев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му предстоят трудни моменти. "Енергията от слънце и вятър е изключително нестабилна. Преходът към зелена енергия не може да бъде бърз. Има нужда от баланс с енергоцентрални с въглища", смята той. И допълни, че задлъжняването на държавите ги кара да причиняват инфлация.

Според него всички протести имат икономически и социални причини, а това е резултат на пренебрегване на енергийната сигурност. "Руснаците не искат да им бъде плащано в западни банки, за да не бъдат обект на санкции. Ще се търси политически ход, за да се намери средно положение", смята Илиев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.