"Търсим среща с "Продължаваме промяната", за да обсъдим изпълнението на коалиционното споразумение" каза още зам.-председателят на партията

"Ние сме разумният партньор в тази коалиция, ние търсим консенсус, не изнудване, както БСП", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Кристина Петкова, зам.- председател на ДСБ.

"Ще проведем разговор с "Продължаваме промяната" и ще търсим изпълнение на договорките от коалиционното споразумение. Веднага след връщането на премиера от САЩ искаме среща, за да обсъдим отново всички точки от споразумението и да работим по изпълняването им. ДСБ говори дълго за необлагаем мининум, това пряко ще подпомогне гражданите. Друга мярка е реинвестираната печалба да не се облага. Коалиционното ни споразумение ни е изключително подробно и ясно, договореностите трябва да се изпълняват", каза още Петкова.

Според нея Кирил Петков управлява, а не Корнелия Нинова, нито БСП.

"Социалистите не са здравият разум. Коалицията беше търсена от обществото и бе неизбежна, но трябва да се движи по споразумението. Не смятам, че ще има предсрочни избори. Няма и необходимост, но ако се стигне дотам, ДСБ ще е готова", подчерта зам.- председателят на партията.

Кристина Петкова изрази и мнението си относно решението за военно-техническа помощ за Украйна и запазването на коалиционния мир.

"Помощта на държавата ни към Украйна беше малко преекспонирана, това стана поради късното обяваване на подкрепа от мандатоносителя, тя трябваше да бъде ясна от първите дни на конфликта. Това изигра лоша шега, допусна се да се спекулира. Но не се пропука коалицията. Позицията на БСП беше прекалено креслива и повърхностна, но това е тяхно право", отбеляза тя.

За Петкова темата с РС Македония е щекотлива и няма мнозинство в парламента за вдигане на ветото.

"Трябва да се търси компромисно решение. Водят се разговори. Търси се механизъм за консенсусно решение, което да удовлетворява всички, но все още такова няма", добави тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.