Коментар на бившия член на УС на БНБ Румен Аврамов

„Не сме загубили независимостта си през 1997 г., когато въведохме валутния борд, още по-малко ще загубим, когато влезем в Еврозоната. Ще влезем  в една все по-подредена парична система, която е част от един икономически и валутен съюз”. Това коментира икономистът и бивш член на УС на БНБ Румен Аврамов в „Денят на живо” по NOVA NEWS.   

Според него трябва да бъде фиксирана дата, за да има целенасоченост в икономиката и финансовата политика.

„Трябва да обявим дата, това е част от процеса за присъединяване към Еврозоната. Но решението не се взима само от нас”, коментира икономистът.

„Имаме ясно разписан план за действие, разписан в европейските институции, който предполага напълно организирано преминаване към Еврозоната. Няма да има промяна във валутния курс”, обясни Аврамов.

Той припомни, че страната ни трябва да премине поне 2 години през членство в европейския валутен механизъм, в който България е от 2020 г. Така срокът изтича много скоро и вече страната ни ще има всички легални права за кандидатстване в Еврозоната.  

За да покрием маастрихтските критерии обаче трябва да намалим инфлацията, обясни експертът.

„България е заявила, че ще влезе в Еврозоната с курса, с който е влязла в паричния съвет. Този курс никога не е бил пипан през последните 25 години и никой няма да го пипа”, обясни Аврамов и увери, че никой няма да изгуби от средствата си. „Това е автоматична операция, в която няма никакъв валутен риск”, каза Аврамов.

Какво ще се случи с лихвите по кредитите – гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.