Темата отново предизвика спор между управляващи и опозиция

Договореният природен газ от Съединените американски щати отново разпали искрите между власт и опозиция. Те влязоха в спор докога ще ни стигнат доставките на американски втечнен газ и по-евтино ли ще ни излезе. Заговори се и за рестарт на преговорите с “Газпром”. Споровете се прехвърля и към въпроса “Да отпадне ли ДДС за хляба, лекарствата и битовите сметки?”

“Ние не сме заменили никой, имаме прекъснати доставки, които в момента се опитваме да компенсираме с всички възможни варианти”, каза Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“.

Сачева: Отстъпката за горивата не може да бъде приложена

Опозицията обаче се усъмни за какъв период ще ни стигнат двата кораба с американски газ. Според рибарски, обаче газът е достатъчен за месеците юни и юли. 

“Тези два танкера са консумацията за около един месец”, каза депутатът от опозицията Делян Добрев и попита” “Какво ще се случи след това?”

Атака номер 2 от опозицията – как ще стигне до страната ни американският газ. 

По думите на Добрев капацитет в Ревитуса - няма. 

Депутатите отхвърлиха нулевата ДДС ставка за храни и лекарства

От ДПС изключиха варианта за партньорство с Турция. 

А Ивайло Мирчев от “Демократична България”, заяви, че “това е проблем, който ще бъде решен”. 

Съмнения се появиха и за това дали след транспорта на втечнения газ, той ще ни излезе по-евтино от руския. 

За да е по-евтин газа, който страната ни доставя, от БСП излязоха с ново искане. 

“Според нас трябва да се водят паралелно разговори и с „Газпром“. Защото кое е най-изгодното за страната трябва да е водещият мотив”, каза Борислав Гуцанов.

Борислав Гуцанов: Трябва да се подновят разговорите с "Газпром"

А споровете между власт и опозиция се прехвърлиха на друга тема. От „Възраждане“ поискаха 0% ДДС върху храни, лекарства и битови услови. Но не получиха подкрепа.

На финала на пленарния ден управляващите попариха още едно искане на опозицията. Отхвърлиха искането на ГЕРБ комисия да провери подписаните от двата служебни кабинета и от настоящата власт меморандуми.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.