Вижте какво още каза той в „Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS

Бившият шеф на Българския енергиен холдинг Валентин Николов е скептичен, че цената на договорения от Кирил Петков втечнен газ от САЩ ще бъде на цени, по-ниски от тези на „Газпром".

„Дай Боже, пожелавам успех и бих се зарадвал, ако това се случи, но съм скептичен. Шефът на „Булгаргаз” не беше в делегацията. Кой определяше цените тогава. Сигурен съм, че Кирил Петков не знае колко е като цена руския газ. Как така и от чие име договаря каквото и да е? Той няма право по българските закони да договаря каквото и да е”, коментира той в „Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS.

За какъв период ще ни стигне природният газ от Америка (ОБЗОР)

„Цената на втечнения газ се определя в САЩ. Въпросът е цената, която Петков е казал дали е за втечнения газ, дали включва транспорта, дали е с регазифицирането. Няма никаква известност. Трябва да сме скептични към това къде е по-ниската цена”, посочи той.

Николов съобщи, че тенденцията на спот пазарите е за намаляване на цената на газа предивд това, че повечето европейски участници се съгласиха да плащат в рубли. „Т.е. не се очаква спиране на газ към тях, а от друга страна имаме и готовността на САЩ да окажат съпричастност. Очаква се с около 12-13% по-ниска цена на спот пазарите, което неминуеми би трябвало да рефлектира и на България. Разбира се, тук се спекулира от политиците, че цената на газа ще бъде по-ниска от април, но това е логично, защото тя ще е по-ниска навсякъде”, каза Бившият шеф на Българския енергиен холдинг .

„Бих бил скептичен към всяко изявление, което не е съчетано с конктретика. Преди дни или месец Петков каза, че гръцката връзка ще бъде готова до края на юни. Сега се оказва, че ще получим газ независимо, че няма да е готова. Каза и че България ще поиска изключение, ако има ембарго на газа, защото България не може без руски газ, а след това каза, че ние можем без такъв. Има много противоречиви послания. Трябва да бъдем скептични”, смята той.

Василев: Има информация за смъртни случаи при строителството на „Турски поток”

Валентин Николов коментира и думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, че има непотвърдена информация за смъртни случаи по време на строителството на „Турски поток”. 

„Да, имаше такива. Ако си спомняте този тръбопровод се строеше по време на COVID кризата и повечето чуждестранни работници беларуси, украинци, италианци и турци бяха в карантинен период. Тези смъртни случаи бяха в хотела, а не на работната площадка. Да кажем, че тези жертви са от неизтърпяването на 14-дневната карантина и повече алкохол. Незнам колко са точно. Имаше такива, паднали от терасата”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.