„Това със сигурност ще предизвика нашия отговор”, посочи той

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще предприеме ответен отговор на разширяването на военната инфраструктура на НАТО във Финландия и Швеция, пише ТАСС.

„Разширяването на военната инфраструктура на тези територии със сигурност ще предизвика нашия отговор. Какъв ще бъде - ще преценим в зависимост от заплахите, пред които ще се изправим”, заяви руският държавен глава.

Путин обаче добави, че разширяването на НАТО с Финландия и Швеция не представлява пряка заплаха за Русия. „Русия няма проблеми с тези държави. Затова в този смисъл разширяването не представлява пряка заплаха за Русия”, подчерта той.

Разширяването на НАТО обаче е изкуствено, казва руският лидер. Алиансът надхвърля географската си цел и се опитва да не влияе по най-добрия начин на други региони, добавя Путин.

Според него Швеция и Финландия не взимат суверенно решение. Той смята, че всичко е в интерес на САЩ, а НАТО се използвал като инструмент. Скандинавците не смятат така. Те казват, че решават сами, а причината е нахлуването на Русия в Украйна. Премиерите на Швеция и Финландия днес бяха в парламентите на двете страни, които трябваше да одобрят молбата за присъединяване.

Междувременно стана ясно, че Швеция ще изпрати дипломати в Турция. Те ще преговарят за разногласията между двете страни, които може да са проблем за присъединяването.

А на фронта в Донбас има промяна, смятат военни експерти. Според тях Русия се е отказала от мащабния план да обгради украинската армия по оста Донецк - Изюм. Те нямали сили за това. Очаква се да се насочат към атака на Северодонецк и опит да овладеят цялата Луганска област. Западното военно разузнаване отново казва, че освен ако не мобилизират хиляди войници у дома, руснаците много трудно ще напреднат.

Но в Украйна не се успокояват и чакат нови опити, каза президентът Володимир Зеленски.

От Киев публикуваха видео, което показва техни войници, достигнали руската граница в контраофанзивата край Харков. Експерти казват, че дори да е така, това е по-скоро символичен акт, отколкото важно постижение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.