„Надявам се на едно по-мирно разрешаване на нещата", заяви той

„Дали Северна Македония ще получи дата в рамките на френското председателство не мога да предвидя, защото това е свързано с много сложни европейски политики, някои от които са невидими за нас. Но ако страната получи дата за преговори, това ще бъде огромен срам за българския политически елит и за онези политици, които са рекрутирани от него. Така, че ако това се случи, те ще трябва да си посипят главата с пепел. Аз се надявам на едно по-мирно разрешаване на нещата. Като историк смятам, че нещата стават по-бавно, макар че понякога се налага да се случат по-бързо”. Това заяви Александър Кьосев, член на Инициативен комитет за РСМ, преподавател в СУ, в ефира на „Денят на живо" по NOVA NEWS.

„В коалицията има различни позиции и тя „се клати” по въпроса със Северна Македония. Нашият клуб би подпомогнал онези политици, които са конструктивни и гледат към бъдещето. Коалицията не е съвършена, но се надявам да оцелее, защото всички други варианти и сценарии са по-лоши. Аз искам да помогна на премиера Кирил Петков, но не искам да помагам на политици като Костадин Костадинов”, каза още той. 

По думите му целта е между двете държави да се изгради приятелство.

„Пречат ни много влиятелни хора, които насъскват медийната и публичната среда. Искаме да създадем ясна и публична трибуна, която описва една друга гледна точка, която не нагнетява омраза”, каза още той.

„Ако България беше велика сила, дали конфликтът между България и Северна Македония нямаше внезапно да заприлича на конфликта между Русия и Украйна, защото това е резултат на една и съща медийна разрушителна политика, когато се създават конфликти, а не приятелства", допълни Кьосев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.