Те смятат, че подобна мярка би имала по-бърз ефект от планираната за 2023 г. забрана за внос на петрол от Русия в ЕС

Представители на Министерството на финансите на САЩ заявиха, че на срещата на финансовите министри от Г-7 тази седмица ще предложат на страните от ЕС да наложат мита върху доставките на петрол от Русия като по-бързо приложима алтернатива на идеята за пълно ембарго върху руския петрол. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс. 

Според представителите на САЩ механизмът на митата ще запази присъствието на руския петрол на пазара, но ще ограничи приходите, които Русия получава от износа. Те смятат, че подобна мярка би имала по-бърз ефект от планираната за 2023 г. забрана за внос на петрол от Русия в ЕС.

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата

Посланиците на ЕС все още не са успели да постигнат споразумение по шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва проект за отложено петролно ембарго: Европейската комисия (ЕК) предложи забрана за внос на суров петрол от Русия шест месеца след влизането в сила на шестия пакет, а за внос на петролни продукти - от 2023 г. В същото време ЕК предложи да позволи на Унгария и Словакия да купуват руски петрол до края на 2024 г. Според източниците Европейската комисия вече е трябвало да смекчи редица свои предложения относно сроковете, параметрите и възможните изключения от петролното ембарго. Унгария се противопоставя на петролното ембарго, подкрепяна от редица други държави, които смятат, че вредите от тази мярка ще бъдат катастрофални за Европа. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.