Решението е ответна мярка на аналогична стъпка от Хелзинки

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата. Това предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на руското външно министерство. Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, предприета от Хелзинки.

Путин с ново предупреждение заради разширяването на НАТО

Финландският посланик е бил извикан днес в руското външно министерство. Представители на ведомството са изразили в негово присъствие "решителния протест" на Москва във връзка с неоснователното, според руската дипломация, решение за обявяване на руски дипломати за персона нон грата, както и с "конфронтационния курс на Финландия по отношение на Русия, изразяващ се включително в доставянето на оръжие на режима в Киев и прикриването на престъпления на украински националисти против мирното население на Донбас и Украйна", се казва в изявление на министерството.

Финландия обяви, че ще кандидатства за членство в НАТО

Финландия обяви в неделя кандидатурата си за присъединяване към НАТО като пряко следствие на руското нашествие в Украйна. Малко по-късно аналогично решение обяви и Швеция. В понеделник руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще реагира на евентуално разполагане на военна инфраструктура на НАТО в тези две страни, припомня Франс прес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА