На изпита се явиха над 40 хиляди зрелостници

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от провелата се днес матура по български език и литература. На изпита се явиха над 43 000 зрелостници. За разлика от предишни години, включените произведения бяха 27, а не 97. 

Зрелостниците имаха право да избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Темата на съчинението за изпита бе „Споменът - скръб и утеха” по стихотворението „Аз искам да те помня все така” на Димчо Дебелянов, а на есето - „Тежестта на думите”. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. 

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.