Шофьорите от столичния градски транспорт, които протестираха в сряда, били учудени от загражденията около парламента

„Нямаме намерение да сваляме правителството". Това заяви  в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григоров.

Шофьорите, които протестираха в сряда, били учудени от загражденията около парламента.

„Хората, които цяло лято протестираха, сега започнаха да се пазят от изключително мирни протести. Нямаме никакво намерения да сваляме правителството. Опасявам се, че при провеждане на нови избори ще се получи същият каламбур от партии и отново няма да има стабилно управление. Искаме правителството да чуе проблемите на този сектор”, заяви Григорова.

Тя обясни, че разговори за проблемите на столичния градски транспорт е имало още в началото на годината с премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и транспортният министър Николай Събев. „Тогава обяснихме какви са проблемите и натрупаните задължения, какво ще се случи след пандемията и увеличената цена на газа”, каза Григорова. „Асен Василев подхвърли като алтернатива, че може да се вдигне цената на билетчето и на картите”, обясни още Григорова.

„Аз не смятам, че това е пътят. Пътят е към гарантиране на безплатен градски транспорт, не сега но в дългосрочен период. Само градският транспорт може да постигне някакви зелени цели”, каза тя.  

Друг коментар на Асен Василев по време на разговорите в началото на годината бил, че в момента средствата не се изразходват адекватно, ефективно и законосъобразно от Столична община, затова не искали да дават. Правителството казало, че ще направи одит, но все още не е започнал. „Това трябва да покаже, че това е претекст, за да не се дадат средства”, заяви Григорова.

Тя допълни, че от днес работещите в сектор „Култура” са в протестна готовност. И там причината е финансирането. Григорова даде пример с библиотеките. „Те нямат възможност да издържат с финансите, които им се отпускат”, заяви синдикалистката.  

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.