Страната води преговори и с Германия и Полша

Чешката република води активни преговори с Нидерландия за възможността да получава втечнен газ от терминалите на кралството, който евентуално би могъл да замени руския природен газ в страната. Това съобщи онлайн изданието DenikN, позовавайки се на министъра на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, предаде БГНЕС.

Словакия плати на Русия за доставките на газ

"Най-напреднали са преговорите с Нидерландия [за възможността за получаване на втечнен природен газ от терминали в чужбина]", заяви ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията. Съобщава се, че Чешката република води преговори и с Германия и Полша за използване на терминалите и получаване на втечнен газ.

Какъв ще бъде реалният ефект от мерките срещу кризата

Според публикацията тази есен Нидерландия ще разполага с два плаващи терминала за преработка на втечнен природен газ, пристигащ по море от страни извън Европа. Чешката република би искала да наеме част от капацитета на една от тях. Прага очаква, че преговорите скоро ще приключат успешно и Чешката република ще може да наеме някои от съоръженията до предстоящия отоплителен сезон. Възможно е подобно споразумение да бъде постигнато по-рано с Германия или Полша. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.