Официалното откриване на телескопа се планира за 10 септември 2022 г.

Успешно преминаха тестовете в Австрия на новия телескоп за Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

Изпълнителят на договора за доставка и монтаж на новия 1.5 м роботизиран телескоп - австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH, завърши производството на уреда и проведе първите му тестове в заводски условия. Този проект е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от МОН, съобщава БГНЕС.

Представители на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН, бяха поканени да присъстват на тестовете и да проверят на място качествата на телескопа. Те имаха възможност да разгледат завода на фирмата и да се запознаят с производството на телескопи и полирането на огледалата за тях.

За първи път снимаха черната дупка в центъра на нашата галактика

Новият апарат за космически наблюдения беше представен от собственика на фирмата Егон Дьобел и от мениджъра продажби Дитмар Вайнцингер. Показана бе конструкцията и начинът му на управление. Той превъзхожда трите съществуващи телескопи на Рожен преди всичко с възможността наблюденията към съответно космическо тяло да се осъществяват чрез дистанционно насочване и фокусиране. Оптичната му система, състояща се от три огледала, се управлява от компютър, с което се елиминират всякакви отклонения.

Първите реални наблюдения на астрономически обекти са проведени в нощта на 10 май. Извършените тестове потвърждават заложените в договора параметри за качество на оптичната и механичната система на телескопа. Системата за насочване и софтуерът за провеждане на наблюдения също са в рамките на договора.

Отварят обсерваторията “Рожен” за посетители

Подписан е протокол за извършените тестове, с което се счита, че телескопът е приет в заводски условия и процедурата по монтаж на наблюдателната кула и на телескопа може да продължи.

Според работния график на ASA, монтажът на наблюдателната кула и купол ще се осъществи в НАО Рожен през първата половина на юли, след което при подходящо време ще се извърши и монтажът на самия телескоп.

"Нощ под звездното небе на Рожен" организират от БАН и обсерваторията

Окончателното приемане на най-новата придобивка за научни изследвания на Космоса на Института по астрономия се очаква да стане в края на август или в началото на септември. Официалното откриване на телескопа се планира за 10 септември 2022 г. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС