На 14 август участниците ще могат да наблюдават различни небесни обекти

Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен" към БАН организира първата по рода си "Нощ под звездното небе на Рожен". Това съобщават от Българската академия на науките. Събитието е насрочено за 14 август, събота, от 19.00 до 23.00 ч. в НАО "Рожен", където участниците ще отправят поглед към различни небесни обекти и ще поговорят за астрономия и за Вселената.

По време на свободните дискусии и прожекции на тема астрономия и всичко, свързано с Космоса, посетителите ще имат възможността да се срещнат с астрономи от института, да научат любопитни факти и да зададат своите въпроси.

Финалът на вечерта ще предложи наблюдения на небесни обекти от Слънчевата система и отвъд нея в реално време с 30 см посетителски телескоп. Изображенията ще бъдат улавяни от високочувствителна камера за видеорегистриране и ще се визуализират върху екран.

Проявата е със свободен вход, посочват от НАО "Рожен" и допълват, че е необходимо предварително записване поради ограничения капацитет заради изискванията на противоепидемичната обстановка. Желаещите могат да изпратят e-mail запитване на адрес dsmoletsova@nao-rozhen.org с информация за броя посетители, които желаят да регистрират и техните имена /до четирима души на резервация/.

При лоши метеорологични условия е възможно датата на събитието да бъде променена. В такъв случай всички записани посетители ще бъдат уведомени чрез e-mail.